top of page
cookbook.png

COCREATIVE AGENCY

CoCreative Agency: Welcome

The CoCreative Agency is een CoCreative Hub (Coöp) van ongedocumenteerden, projectontwikkelaars, kunstenaars/designers en  Amsterdammers die een inclusieve samenleving op basis van mensenrechten nastreven met gemarginaliseerde ongedocumenteerden. Binnen de Hub worden producten ontwikkelt die worden gelinkt aan een thema binnen mensenrechten: ‘ Het recht op sport’, ‘ Het recht op werk’ , Het recht op kunst’. Naast de productontwikkeling worden er evenementen georganiseerd waar de producten verkocht kunnen worden en er aandacht wordt gegenereerd voor het thema. De producten vertellen een verhaal: ze verbeelden op een manier een inclusieve stad uit en hoe mensen zich kunnen binden aan de inclusieve stad.

Het recht op agency en werk

Er verblijven veel mensen zonder verblijfsvergunning jarenlang in een bijna rechteloze situatie in ons land. Zij mogen niet werken omdat zij geen bsn nummer hebben en werkgevers lopen risico op hoge boetes als zij mensen aan het werk zetten. Zij leven van giften en charity. Ze verblijven veelal in een gemeentelijke opvangvoorzieningen zonder dat zij ‘agency’ hebben over hun eigen leven en inkomen. Een frustrerende en in onze ogen mensonterende situatie. Helaas blijkt het erg moeilijk om om de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV) heen, manieren te verzinnen om mensen zonder papieren te laten werken.  Dit nieuwe plan borduurt voort op het kookboek project uit 2015 van Stichting Here to Support, maar ook op vele initiatieven in de stad van afgelopen jaren zoals Creative Agency, I’m Possible, Business Boost Camp die vanuit het Wereldhuis (onder leiding van Annette Kouwenhoven) zijn ontstaan. Al deze initiatieven zoeken naar mogelijkheden voor ongedocumenteerden om zich expressief te uiten, aandacht te krijgen voor hun leefsituatie maar ook om geld te verdienen voor mensen zonder papieren. In 2015 ontwikkelde stichting Here to Support in samenwerking met zeven advocaten een innovatief businessmodel rondom het kookboek Wij Zijn Hier, Wij Koken Hier.

CoCreative Agency: About
18700449_1518761031490788_89509189567006

WIJ ZIJN HIER, WIJ KOKEN HIER

‘Wij Zijn Hier, wij koken hier’ is een kookboek vol recepten van We Are Here. Middels deze recepten vertelt het kookboek het verhaal van We Are Here. Zo laten zij zien welke geuren, kleuren en smaken zij met zich mee hebben gebracht en vertellen over de herinneringen die samengaan met de gerechten die zij presenteren.
In het businessmodel behorende bij het kookboek fungeert Stichting Here to Support als een uitgever van het boek, en een verkooplocatie. Vluchtelingen kopen bij ons het boek in voor kostprijs, en ze verkopen het boek op eigen gecreëerde plekken in de stad. Hier is Here to Support verder niet bij betrokken. Omdat ongedocumenteerde mensen geen arbeid mogen verrichten
voor een werkgever, hebben wij dit model ontwikkeld zodat wij niet kunnen worden aangemerkt als werkgever. Verkopers zijn zelf verantwoordelijk voor winst en verlies maar krijgen op deze manier wel de mogelijkheid om legaal wat geld te verdienen.

CoCreative Agency: Services
bottom of page